Spring naar hoofd-inhoud

Taxaties: hoe & wat

Benieuwd wat uw inboedel waard is? Is taxatie nodig voor uw verzekering? Moet een inboedel verdeeld worden in verband met scheiding of nalatenschap? Bent u voornemens een voorwerp te verkopen en wilt u weten wat het waard is? Meer informatie nodig voor de belastingdienst? Wat de reden ook is: ik taxeer voor u kunst, antiek en inboedelgoederen. 

U bent bij mij aan het juiste adres voor taxatie van:

  • kunst uit de 16e tot en met de 20e eeuw (schilderijen, prenten, beeldhouwwerk)
  • antiek (aardewerk, porselein, glas, tin, koper, brons, zilver, meubels, uurwerken, juwelen, art deco, art nouveau, design, tapijten, volkskunst, textiel, speelgoed, enz.)
  • inboedelgoederen (huisraad)


Taxaties: wanneer?
Om uw waardevolle stukken te verzekeren, heeft u veelal een goed taxatierapport nodig voor uw verzekeringsmaatschappij. Maar ook is het belangrijk om zo'n rapport te hebben bij schade, brand, verlies of diefstal.
 
Bij taxaties voor uw verzekering wordt uitgegaan van vervangingswaarde. Dat betekent dat de verzekeringsuitkering zodanig moet zijn dat u bij schade, verlies of diefstal op korte termijn een passend vervangend stuk kunt aanschaffen bij een gerenommeerde kunsthandel. Verzekeringstaxaties worden verricht onder artikel BW 7:960. Uw taxatierapport is drie jaar rechtsgeldig.

Objectieve informatie bij successie, onderlinge verdeling en boedelscheiding.
Een taxatierapport is een goede basis om een erfenis te verdelen of om de waarde van de erfenis zo objectief mogelijk te bepalen. Ook om de hoogte van de successierechten te bepalen kan een taxatierapport noodzakelijk zijn. 

Ook inzake een boedelscheiding is een taxatie een manier om de waarde van de boedel te bepalen om de boedel daarna te kunnen verdelen.

Bij taxaties voor successie, onderlinge verdeling en boedelscheiding wordt uitgegaan van de actuele economische waarde. Dit is de laagste waarde die door taxateurs gehanteerd wordt (zeg maar de "dagprijs" of gegarandeerde bodemprijs) bij verkoop op een veiling of bij een antiquair. Ook bij dit soort taxaties ontvangt u een schriftelijk taxatierapport.

Mondelinge taxatie: snel informatie voor aankoop of verkoop.
Naast schriftelijke taxaties, verzorg ik ook mondelinge taxatie. Bijvoorbeeld als u snel wilt weten wat uw kunstwerk of antieke object kan opleveren bij verkoop.


Taxatie is geen inkoop
Als u mij inschakelt als taxateur, koop ik geen goederen in. Dit om de objectiviteit te waarborgen.


Register Taxateur garandeert kwaliteit.
Moesten taxateurs vroeger "beëdigd" zijn, sinds 2000 mag iedereen zich in Nederland taxateur noemen: van markthandelaar tot brocanteliefhebber. Om kwaliteit en deskundigheid te garanderen, heeft de brancheorganisatie van de voormalig beëdigd taxateurs zogenoemde "registers" in het leven geroepen. Daarin kunnen alleen die taxateurs worden opgenomen die geslaagd zijn voor het (zeer zware) vakexamen taxateur. Alleen zij mogen de titel Register Taxateur voeren en verplichten zich via certificering om hun kennis en ervaring op peil te houden. In 2010 ben ik geslaagd voor dit examen en sindsdien werk ik ook als Register Taxateur.

Taxaties: tarieven en praktische informatie
Voor alle taxaties geldt een standaard tarief:
per uur (met een minimum van één uur) opname en onderzoek € 110,-
taxatierapport opstellen € 75,-
per getaxeerde post betaalt u extra € 1,-

Goed te weten
Voor al mijn diensten gelden mijn Algemene Voorwaarden. Ik ben lid van de Federatie TMV en ben gecertificeerd Register Taxateur. Meer informatie vindt u op www.federatie-tmv.nl

Reiskosten in overleg. Alle tarieven zijn exclusief btw.